Pizza na spodzie z kalafiora na wiosnę

Tak dla pizzy. Dietomat.pl
Tak dla pizzy. Dietomat.pl

Jesteście na diecie? Niezależnie od odpowiedzi, warto wypróbować ten przepis 😉 Dla naszych dietetyczek nie ma rzeczy niemożliwych – stąd pomysł na PIZZĘ NA SPODZIE Z… KALAFIORA!

Składniki:

  • Kalafior surowy (1 mała sztuka – 280 g)
  • Jajko (1 mała sztuka – 38 g)
  • Białko jaja (1 średnia sztuka – 33 g)
  • Otręby żytnie (2 łyżki – 10 g)

Przygotowanie:

Kalafiora blendujemy, żeby go rozdrobnić. Rozkruszonego wrzucamy do miseczki, podgrzewamy w mikrofali ok. 4 minuty. Następnie odsączamy wodę (np. przez gazę) i mieszamy kalafiora z jajkiem, białkiem, otrębami i przyprawami (np. sól, pieprz, bazylia, oregano).
Tak przygotowane ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy do zrumienienia się ciasta (ok.10 minut).
Podpieczone ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i wykładamy dodatki (u nas pomidor, pieczarki, oliwki). Na wierzch układamy ser mozzarella i zapiekamy chwilę w piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *