Z chęci pomocy osobom dotkniętym celiakią, postanowiłam zamieścić przykładowy jadłospis, który nie zawiera produktów z glutenem i może być stosowany przez chorych na celiakię, jak też wszystkich którzy chcą ograniczyć lub wyeliminować gluten z jadłospisu. Zachęcam do komentowania, wymiany uwag i kontaktu z nami
Śniadanie Kasza jaglana z kiwi i sezamem
Składniki:
– Kasza jaglana (4 łyżki – 48 g)
– Kiwi (1 średnia sztuka – 80 g)
– Sezam (1 łyżeczka – 5 g)
– Rodzynki (1 łyżeczka – 7 g)
– Migdały (3 sztuki – 12 g)
Sposób przygotowania: Kaszę ugotować w wodzie do miękkości, dodać obrane drobno pokrojone kiwi, i migdały. Rodzynki można wcześniej namoczyć we wrzątku, żeby nabrały miękkości i były lżej strawne. Całość wymieszać, jeść na ciepło bądź na zimno.
2 śniadanie Wafle kukurydziane z indykiem
Składniki:
– Wafle kukurydziane (4 średnie sztuki – 20 g)
– Szynka z indyka (4 średnie plastry – 80 g)
– Rukola (4 garści – 80 g)
– Cukinia (0.5 małej sztuki – 59 g)
Sposób przygotowania: Na wafle położyć szynkę w plastrach,następnie ułożyć plastry surowej, wcześniej umytej cukinii, a na wierzch rukolę.
Obiad Gulasz z kurczaka z jabłkiem i curry
Składniki:
– Ryż parboiled, surowy (5 łyżek – 75 g)
– Kurczak, filet bez skóry (1 mała porcja – 100 g)
– Oliwa z oliwek (1 łyżeczka – 7 g)
– Jabłko (0.5 małej sztuki – 75 g)
– Jogurt naturalny (1 łyżka – 20 g)
– Sok z cytryny, świeży (1 łyżeczka – 5 g)
Sposób przygotowania: Pokrojone mięso podsmażyć na łyżeczce oliwy. Dodać pokrojone jabłko, curry, łyżeczkę jogurtu naturalnego. Przyprawić do smaku.Podawać z wyznaczonym dodatkiem. Skropić sokiem z cytryny.
Podwieczorek Sałatka owocowa z borówkami
Składniki:
– Ananas świeży (1 średni plaster – 120 g)
– Winogrona (28 g)
– Banan (0.5 małej sztuki – 62.5 g)
– Borówka amerykańska (1 garść – 40 g)
Sposób przygotowania :Wszystkie owoce wymieszać razem. ( ananasa i banana pokroić, a winogron pozbawić pestek)
Kolacja Sałatka z łososiem i awokado
Składniki:
– Rukola (1 garść – 20 g)
– Sałata lodowa (2 liście – 76 g)
– Awokado (0.25 małej sztuki – 40 g)
– Łosoś wędzony (0.5 opakowania – 50 g)
– Oliwki zielone w zalewie (1 łyżka – 20 g)
Sposób przygotowania: Sałaty wyłożyć do miseczki, dodać odsączone i pokrojone oliwki, awokado pokrojone w kostkę, a na wierz łososia pokrojonego w paski.