Celiakia – jadłospis i dieta. Pomagamy Dietomat.pl

Z chęci pomocy osobom dotkniętym celiakią, postanowiłam  zamieścić przykładowy jadłospis, który nie zawiera produktów z glutenem i może być stosowany przez chorych na celiakię, jak też wszystkich którzy chcą ograniczyć lub wyeliminować gluten z jadłospisu. Zachęcam do komentowania, wymiany  uwag i kontaktu z nami

Śniadanie  Kasza jaglana z kiwi i sezamem

Składniki:

– Kasza jaglana (4 łyżki – 48 g)

– Kiwi (1 średnia sztuka – 80 g)

– Sezam (1 łyżeczka – 5 g)

– Rodzynki (1 łyżeczka – 7 g)

– Migdały (3 sztuki – 12 g)

Sposób przygotowania: Kaszę ugotować w wodzie do miękkości, dodać obrane drobno pokrojone kiwi, i migdały. Rodzynki można wcześniej namoczyć we wrzątku, żeby nabrały miękkości i były lżej strawne. Całość wymieszać, jeść na ciepło bądź na zimno.
 2 śniadanie  Wafle kukurydziane z indykiem

Składniki:

– Wafle kukurydziane (4 średnie sztuki – 20 g)

– Szynka z indyka (4 średnie plastry – 80 g)

– Rukola (4 garści – 80 g)

– Cukinia (0.5 małej sztuki – 59 g)

Sposób przygotowania: Na wafle położyć szynkę w plastrach,następnie ułożyć plastry surowej, wcześniej umytej cukinii, a na wierzch rukolę.
Obiad Gulasz z kurczaka z jabłkiem i curry

Składniki:

– Ryż parboiled, surowy (5 łyżek – 75 g)

– Kurczak, filet bez skóry (1 mała porcja – 100 g)

– Oliwa z oliwek (1 łyżeczka – 7 g)

– Jabłko (0.5 małej sztuki – 75 g)

– Jogurt naturalny (1 łyżka – 20 g)

– Sok z cytryny, świeży (1 łyżeczka – 5 g)

Sposób przygotowania: Pokrojone mięso podsmażyć na łyżeczce oliwy. Dodać pokrojone jabłko, curry, łyżeczkę jogurtu naturalnego. Przyprawić do smaku.Podawać z wyznaczonym dodatkiem. Skropić sokiem z cytryny.

Podwieczorek Sałatka owocowa z borówkami

Składniki:

– Ananas świeży (1 średni plaster – 120 g)

– Winogrona (28 g)

– Banan (0.5 małej sztuki – 62.5 g)

– Borówka amerykańska (1 garść – 40 g)

Sposób przygotowania :Wszystkie owoce wymieszać razem. ( ananasa i banana pokroić, a winogron pozbawić pestek)

Kolacja Sałatka z łososiem i awokado

Składniki:

– Rukola (1 garść – 20 g)

– Sałata lodowa (2 liście – 76 g)

– Awokado (0.25 małej sztuki – 40 g)

– Łosoś wędzony (0.5 opakowania – 50 g)

– Oliwki zielone w zalewie (1 łyżka – 20 g)

Sposób przygotowania: Sałaty wyłożyć do miseczki, dodać odsączone i pokrojone oliwki, awokado pokrojone w kostkę, a na wierz łososia pokrojonego w paski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *