Maca peruwiańska i jej właściwości odtruwające

Nie wiem czy znacie Macę?

Jest uprawiana w wysokich Andach w Peru od wielu tysięcy lat, w bardzo surowych warunkach. Przypomina trochę nasze rzodkiewki.

maca dietomat

 

Dlaczego warto wykorzystać macę w żywieniu, nie tylko będąc na zdrowej diecie ?

Szczególnie jej czerwona odmiana wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Ma wpływ witalność, zwiększenie energii, wytrzymałości i siły.

Czerwona maca zawierać powinna około 65% węglowodanów i prawie 10% białka.

Jest bogata w wapń, magnez, fosfor, potas, siarkę i żelazo, i zawiera wiele pierwiastków śladowych, takich jak cynk, miedź, selen, mangan i krzemionki.

Na polskim rynku możemy już ją bez problemu kupić w wersji sproszkowanej. Możemy być dodatkiem do napojów, deserów, przekąsek. Nie wpływa tak radykalnie na smak, ale warto ją łączyć z napojami i ciastami.

Spożywamy 1-2 łyżeczki dziennie, a kuracja powinna potrwać około 30 dni, potem odstawiamy ją na tydzień.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *