Olej kokosowy jaki wybrać?

Olej kokosowy poproszę. Który i do czego ma być użyty?

Olej kokosowy zdobywa nasz rynek w szybkim tempie, ale nie zawsze potrafimy wybrać odpowiedni, który będzie nam towarzyszył podczas kulinarnych prac. Oczywiście należy pamiętać, że jego dobór zależy też od tego, gdzie ma nam służyć.

Bo to nie tylko produkt spożywczy, ale także panaceum na suchą skórę, problemy z włosami, środek do przygotowania naturalnej pasty do zębów

olej kokosowy dietomat

Poznajcie różnice między olejem kokosowym rafinowanym i nierafinowanym, naturalnym.

Ten zdrowszy, czyli nie rafinowany… powinien mieć lub być.

  • Kokosowy zapach i smak
  • Rozgrzewać się w niższej temperaturze
  • Przygotowany ze świeżych kokosów
  • Certyfikowany organiczny i bez GMO

Jest tłoczony na zimno po usunięciu z łupiny i posiada czysty smak kokosowy. Jest przygotowany z pierwszego tłoczenia.

Teraz rafinowany, tańszy. Też zdrowy, ale zwróćcie uwagę na fakt, że jest wykonany z wiórków, jego smak nie jest całkiem naturalny, ale nie powinien być poddany chemicznej obróbce, środkami, które nie są zdrowe. Nie powinien być sztucznie mielony.

Ten typ oleju jest dobry do smażenia, pieczenia i jest mniej aromatyczny, więc pasuje idealnie nawet do jajecznicy.

Pamiętajcie, że zarówno rafinowany, jak i nierafinowany olej kokosowy ma trójglicerydy o średniej długości łańcucha 63%, w tym 50% kwasu laurynowego.

Jednak niezależnie od tego, który wybierzecie, to na pewno powinien on na stałe zagościć w Waszej kuchni i zastąpić tradycyjną margarynę oraz oleje do smażenia… A więc  klikamy po zakup oleju kokosowego oleju kokosowego.

Koniecznie sprawdźcie i porównajcie też jak jest zbilansowany i ile kalorii ma olej kokosowy

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *